Kakao Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Paylaş
 

Kakao Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Kakao, çok eski zamanlardan beri çekirdeklerinden yararlanılan ve günümüzde çikolata üretiminde kullanılan bir bitkidir. Kakao çikolata sektörü dışında sağlık sektöründe de kullanılmakta, kakao yağı ile başta cilt sağlığı olmak üzere, saç, göz çevresi, kanser tedavilerinde, obezite ile mücadele kapsamında, çocuk hastalıklarında kakao yağı olarak kullanılmaktadır. Doymuş bir yağ olan kakao yağı, çok yüksek miktarda kalori içerdiği için kullanımı belirli oranlar ile sınırlandırılmış, aşırı kullanımında ise insan vücuduna zarar verdiği yapılan laboratuvar çalışmaları ile kanıtlanmıştır.

Kakao Yağı

Kakao Yağı

Peki dünya üzerinde çok meşhur olan kakao yağının faydaları nelerdir ?

Kakao Yağının Faydaları

1 ) Kakao yağı bir gıda ile birlikte alındığında mide öz suyu salgılanmasını sağlayarak iştah açar. Düzenli kullanımında dikkat edilmez ise aşırı kilo alınmasına neden olabilir.

2 ) İştah açma özelliği gibi yemek sonrasında sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlayarak besinlerin sindiriminin yapılmasını sağlar.

3 ) Uyku saatinden 3 saat kadar önce alındığında çok rahat ve dinlendirici bir uyku çekilmesini sağladığı için uyku sorunu yaşayanlara doktorlar tarafından önerilmektedir.

4 ) Kakao yağı Sindirim sistemini aktif çalıştırdığı için idrar söktürücü özelliği vardır.

5 ) Saç sağlığı için en etkili yağlardan biri olan kakao yağı, saç derisinde oluşan döküntüler ve kepek sorununun çözümü için en etkili yöntemlerden biridir.

6 ) Basur gibi anüs yolu ve anüs dışı hastalıkların iyileştirilmesindeki etkisi, ilaç sektöründe de çok kullanılmasını sağlamıştır.

7 )Yüksek miktarda kalori içerdiği için insanı enerjik hissettirir, kas yapımında vücudun beslenmesi için kullanılır.

8 ) Cilt sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında cilt kırışıklıklarının giderilmesini sağlayan kakao yağı ayrıca hamile bayanların göğüs uçlarında meydana gelen tahrişin giderilmesini sağlar.

Kakao Yağının Kullanım Alanları

Bu kadar çok faydası olan kakao yağı bir çok alanda kullanılır. Özellikle cilt ve saç sağlığı için çok etkili bir yağ olması farklı kürler ile uygulandığında daha hızlı iyileşme süreci oluşturur. Kakao yağının kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

1 ) Cilt nemlendirmesinde; yıpranmış ve kurumuş ciltlerin nemlendirilmesi amacıyla kullanılan kakao yağı sahip olduğu doymuş yağ asitleri ile canlı ve nemli ciltlere sahip olmanızı sağlar.

2 ) Çatlayan dudakların tedavisinde; çatlamış dudakların tedavi edilmesinde kullanılan kakao yağı, aşırı sıcak ve aşırı soğukların neden olduğu çatlakların iyileştirilmesinde kullanılır.

3 ) Cilt yanıklarında; cilt üzerinde meydana gelen yanıkların tedavisinde kullanılan kakao yağı birinci derece yanıkların tedavisinde ana etken madde olarak kullanılmaktadır.

4 ) Ağız içinde oluşan arflarda; Ağız içinde enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen arfların ve yaraların iyileşmesinde kullanılan kakao yağı, ayrıca boğazda oluşan ikinci derece yaraların iyileştirilmesinde de kullanılır.

5 ) Cilt kırışıklıkları; Yaşlılık belirtisi olan cilt kırışıklıkları arttığı zaman insanı psikolojik olarak etkiler. Kakao yapı, cilt kırışıklıklarının seviyelerini azaltan, kırışıklığı ortadan kaldıran bir yağ olarak özellikle bayanlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Kakao yağı bu alanların dışında da kullanılan bir yağ türüdür. Kozmetik sektöründe yoğun kullanılan kakao yağı nemlendirici kremler, dudak parlatıcıları, göz çevreleri  kırışıklık kremleri gibi kremlerin etken maddesi olarak kullanılır.  Ayrıca  gıda sektöründe de kullanılan kakao yağı, yağ kullanılarak üretilecek çikolatalarda yağ kullanımını engelleyerek çikolata üretilmesini sağlayan, hazır pasta, kek üretiminde kakao tadı oluşturan bir yağ türüdür.

  • Site Yorum

Bir yorum bırak