Jojoba Yağı Faydaları ve Kullanımı

Paylaş
 

Jojoba bitkisi kurağa dayanıklı çok yıllık bir bitki olmaktadır. Jojoba kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Eski zamanlarda dini törenlerde kullanılmakta ve boya yapımında ve parfüm yapımında jojoba yağı kullanılmıştır. Yurdumuzda jojoba bitkisinin ekimi olmaktadır. Genel olarak yurdumuzda jojoba bitkisi Adana ve Antalya bölgeleri başta olmak üzere Konya, Ankara, İzmir, aksaray  illerinde ekimi olmaktadır. Jojoba bitkisi genel olarak zeytin bitkisinin yetişmiş olduğu her yerde yetişmektedir.

Jojoba bitkisinin anavatanı Amerika kıtası olmaktadır. Kaliforniya ve sonara çölünde yaşamakta olan yerliler jojoba bitkisini deri ve kanser hastalıklarında tedavi amaçlı olarak kullanmaktadırlar. Jojoba tohumundan yapılan yağ diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olmaktadır. Jojoba yağı balinalardan elde edilmiş olan yağlara benzeyen özellikleri bulunmaktadır.

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı Kaliforniya çöllerinde yetişmekte olan simmondsiaceae bitkisinden olmaktadır. Jojoba yağı fındığa benzer tadı ve aroması vardır. Jojoba yağının elde edilmiş olduğu bitkinin çiçekleri küçük olmaktadır. Renk olarak yeşil renktedir.

Yağı doğal bakım ürünlerinin özünde kullanılmakta olan bitki yağının adıdır. İçeriğinde yağ asidi ve yağ esterleri  bulunmaktadır. Bitkisel ürünlerin bakım yönünden en çok kullanılan ürünlerinden biri olmaktadır. Jojoba yağının birçok özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler şunlardır.

Jojoba yağı zeytinyağının elde edilmiş olduğu teknik ile elde edilmektedir. Rengi açık sarı renkte olmaktadır. Doymamış yağ özelliği bulunur. Uçak ve füze motorlarında jojoba yağı kullanılmaktadır. Yapılan hidrojenasyon sonrası dayanıklı mum yapısını kazanmaktadır. Jojoba yağı bitkinin özünden elde edilen bir yağ olmaktadır. Tamamen haricen kullanılmaktadır.

Jojoba Yağı Faydaları

Jojoba yağı saç ve cilt bakımlarında kullanıldığı gibi, ruj yapımında ve mum yapımında kullanılmaktadır. Deterjanların içerisinde bir miktar jojoba yağı bulunur. Hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. Jojoba yağı genel olarak kozmetik alanında çok kullanılmaktadır. Yurdumuzda fazla yaygın olmasa da diğer ülkelerde oldukça fazla yaygın hale gelmiştir.

Jojoba yağı sivilce

Jojoba yağı özünde anti alerjen taşımaktadır. Cilt üzerinde akneleri gidermeye yardımcı olmaktadır. Yaşlanma belirtisi olan kırışıklıkların giderilmesinde faydalı olur. Jojoba yağı nemlendirici özellik taşımasından dolayı nemlendirici olarak kullanılabilir. Nemlendirme haricinde ciltteki yağ oranını dengeler.

Jojoba yağı sivilceye iyi gelirmi

Jojoba yağı yorgun ve sivilceli ciltlerde etkisi yüksek olmaktadır.

Jojoba yağı cilt lekeleri

Cilt üzerinde oluşacak dökülme ve yanmaları hafifletir, cilde esneklik verir. Bacakta ve karın bölgelerinde meydana gelen çatlakların iyileştirilmesinde faydalı olur.

Jojoba yağı saça faydaları

Jojoba yağı saçlar üzerinde olumlu etkiler yapar. Saçların kırılmasını önlemektedir. Saçlara uygulandıktan sonra saçların canlı, parlak ve yumuşak olmasını sağlar. Saçlarda kepek oluşumlarını yok eder.

Jojoba yağı selülite faydaları

Jojoba yağı selülit tedavisinde kullanılmaktadır. Antibakteriyel özelliği taşımasından dolayı iltihap giderici ve antioksidant özelliklerini taşımaktadır. Tıbbi müdahaleler sonrası jojoba yağı kullanılmaktadır. Kulak iltihaplanmaları, romatizma ağrıları ve eklem iltihaplarına iyi gelmektedir. Cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde jojoba yağı kullanılmaktadır.

Jojoba yağının saça faydaları şunlardır;

  • Anti bakteriyel özelliği bulunmaktadır
  • Bol olarak vitamin ve mineral bulunmasından dolayı saçları besler
  • Saçların su, yağ ve nem dengesini korumaktadır
  • Aşırı yağlı saçların yağ dengesini sağlamaktadır
  • Saçlarda görülen dökülmeleri ve kopmaları önlemektedir
  • Saç derisinde meydana gelen çatlak oluşumunu yok eder
  • Saçların hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar
  • Saçlarda oluşan egzama, bit, sedef hastalığı ve deri enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Jojoba yağı diş eti iltihaplarında ve diş eti çekilmelerine karşı çok etkili bir yağ olmaktadır. Jojoba yağını sorunlu olan yere pamuk yardımı ile birkaç saniye bekleterek faydalı olmaktadır. Gözlerde oluşan bütün sorunların giderilmesinde faydalı olmaktadır. Ayak kremi olarak jojoba yağı kullanıldığında ayaklarda meydana gelen terleme ve kokuları ortadan kaldırır.

Jojoba yağı makyaj temizleme

Makyaj temizleyici olarak jojoba yağı kullanılır. Kışın kurumuş olan ciltlerin canlı olmasını sağlar. Hamilelik dönemlerinde meydana gelen çatlaklıkların giderilmesinde faydalı olmaktadır. Güneş yanıklarını gidermede yararlıdır. Jojoba yağını kullanırken yanına başka yağlar ekleyebilirsiniz. Bu yağlar papatya yağı, yasemin yağı ve gül yağı olabilir. Jojoba yağı tıraş yanıklarını engeller. İçerisinde  e vitamini bulundurur.

Jojoba yağı mantar

Mantarlar ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği vardır.

Jojoba yağı hamilelikte kullanımı

Jojoba yağı kullanmak özellikle hamile ve emziren kadınlar için çok yararlı olmaktadır. Hamilelikte bitkisel yağ kullanımı bazı yan etkileri ortaya çıkabilir.

Ortaya çıkan jojoba yağının yan etkileri şunlardır.

  • Kızarıklık ve alerjik reaksiyonlar olabilir.
  • Jojoba yağı ağız yoluyla alınmaz.
  • Jojoba yağı harici olarak kullanılır.

Jojoba Yağı Nerede Satılır?

Jojoba yağı birçok yerlerde bulunmaktadır. Jojoba yağı gratis marketlerde rahat bir şekilde bulunmaktadır. Jojoba yağını uygun fiyatlar ile bulabilirsiniz. Jojoba yağı şampuan şeklinde satılmaktadır. Jojoba yağı eczanelerde, aktarlarda ve büyük marketlerde bulunmaktadır. Jojoba yağı uzun ömürlü olmasından dolayı muhafazası kapalı ve hava geçirmeyen cam şişelerde saklanması gerekir. Jojoba yağı güneş almayan yerlerde saklanması gerekir.

Jojoba yağı yüze nasıl kullanılır

Jojoba yağı soğuk sıkım olarak doğal yöntemlerle elde edilmektedir. Yaşlanma karşıtı serumlar oldukça pahalı olmasından dolayı veya içerisinde zararlı kimyasal bulunmasından dolayı kullanımı tehlikeli olabilir.

Jojoba yağı yüze nasıl sürülür

Bunun için evinizde yapacağınız jojoba yağı yüz maskesi tarifi şu şekildedir;

Jojoba yağı yüz maskesi

  • 1/4 Jojoba yağı,
  • ¼  oranında çuha çiçek yağı,
  • ¼ oranında nar yağı,
  • 15 damla e vitamini,
  • 20 damla kadar lavanta yağı veya buhur yağı,
  • 10 damla kadar havuç tohumu yağı olması gerekiyor.

Jojoba yağı yüze sürülürmü

Elde edilmiş olan bütün malzemeler cam şişe içerisinde karışım yapılarak hazırlanmaktadır. Elde etmiş olduğunuz karışımı göğüs, boyun ve yüzleriniz de rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Jojoba Yağı Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı saça ve cilde haricen kullanılmaktadır. Avuç içine bir miktar jojoba yağı bakım için yeterli olacaktır.

Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı saça uygulaması şu şekilde olmaktadır. Kuru saç üzerine çok az miktarda jojoba yağı sürülür, daha sonra saçın tümüne jojoba yağını yaya bilmek için büyük dişli tarak kullanmak gerekir. Yağlamış olduğunuz saçı aşağıdan yukarıya doğru tarama yaparak yarım saat beklemeniz gerekir. Bekleme sona erdikten sonra şampuan yardımı ile saçlar yıkanmalıdır.

Jojoba yağı ciltte kullanımı

Jojoba yağının cilde uygulanması şu aşamada olmaktadır. Cildi nemlendirmek için kullanılan jojoba yağı doğrudan uygulama yapılacağı zaman avuç içerisine çok az miktarda jojoba yağı alınarak cilde sürülür.

Jojoba yağı kirpik

Kirpiklerin bakımında  jojoba yağı kullanılmaktadır. Jojoba yağı kullanarak güçlü ve uzun kirpiklere kavuşmuş olursunuz. Jojoba yağı kirpik bakımında en uygun yağ olmaktadır.

Jojoba yağı kırışıklık

Jojoba yağı kırışıklıkları gidermek için kullanılmaktadır. Bir veya iki damla jojoba yağı buruşuk olan yerlere emilince ye kadar cilde sürülmesi gerekir. Makyajınızı temizlerken jojoba yağı bir bez üzerine 3 damla kadar damlatılır ve makyaj temizlenir. Jojoba yağı dudak kremi olarak da kullanılmaktadır. Bir iki damla jojoba yağı elinize damlatarak dudaklarınıza masaj yapılır.

Jojoba yağını aldıktan sonra haricen kullanmanız gerekir. Saçların bakımında oldukça fazla kullanılmaktadır. Saçlara renk katarak saçların parlak olmasını ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamaktadır. Cilt bakımında da kullanılmaya başlanmıştır. Cildi nemlendirerek cildin canlı kalmasını sağlar.

Jojoba Yağı Fiyatı

Jojoba Yağı Fiyatı: Farklı marka ve ambalaj seçenekleriyle aktar ve eczanelerde satışa sunulan Jojoba yağını 7 ila 10 TL arasında temin edebilirsiniz. Soğuk sıkım ve organik üretim denilen tarzdaki daha doğal ürünlerin fiyatı ise 59 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ama yine de her bütçeye uygun ürünü bulmak olası. Buna sizin kendi bütçeniz ve tercihleriniz karar verecektir.

Bu yazı 69 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak